a
MENU


Ægte læder vs. kunstlæder

Forstå forskellen mellem ægte læder og kunstlæder, og læs om hvorfor vi hos ALVINÉ har valgt at producere arbejdstasker i ægte læder.
Lynlås i ALVINÉ taske

Et spørgsmål om bæredygtighed og kvalitet

I en tid, hvor bæredygtighed og miljøbevidsthed er i højsædet, er det vigtigt for os hos ALVINÉ at træffe de rigtige valg på en oplyst baggrund, når det kommer til materialerne i vores produkter. En af de vigtigste beslutninger, vi skulle tage fra start af, var, om vi ville lave arbejdstasker i ægte læder frem for kunstig læder. I denne artikel vil vi udforske, hvorfor vi valgte at gå med ægte læder og hvad de egentlige forskelle på disse to typer læder er.

 

  1. Ægte læder
  2. Kunstlæder
  3. Plantebaseret læder
  4. Derfor bruger vi ægte læder

Ægte Læder

Læder stammer normalt fra køer, geder eller får. Hos ALVINÉ bruger vi kun læder fra køer til vores produkter. Alle har i deres liv stiftet bekendtskab med læder, enten i form af at sidde i en lædersofa, gå i lædersko eller bære en lædertaske. Det er et af de mest almindelige materialer, der findes, og det er netop denne alsidighed og tidløse skønhed, der gør ægte læder til et uundværligt valg.


Når det kommer til bæredygtighed, har garvningsprocessen af læder en betydelig indflydelse på miljøpåvirkningen. Der findes kemisk og vegetabilsk garvning af læder. Hos ALVINÉ har det været vigtigt, at vores systue kun indkøber læder, der er garvet på vegetabilsk vis. Dette valg indebærer en betydelig mindre miljøbelastning sammenlignet med kemisk garvning, hvor processen ofte bl.a. involverer brugen af krom, der kan være skadeligt for både miljøet og menneskers sundhed.


Historisk set har det været udfordrende at skabe gennemsigtighed i læderindustrien for at sikre, at garverierne overholder standarder for arbejdsvilkår og miljømæssig påvirkning. Leather Working Group (LWG) er en organisation, der stræber efter at etablere denne gennemsigtighed. De arbejder for at forbedre og vurdere arbejdsforholdene på garverierne inden for læderindustrien. Det læder, vi anvender til ALVINÉs arbejdstasker, er Gold-Rated hos LWG, hvilket er den højeste vurdering, et garveri kan opnå.


Fordele ved Ægte Læder

  1. Et spildprodukt fra kødindustrien: Ægte læder er et bæredygtigt valg, da det udnytter materialer, der ellers ville være blevet kasseret som affald.

  2. Utrolig holdbart og ældes med ynde: Ægte læder er kendt for sin lange levetid og evnen til at udvikle en smuk patina over tid.

  3. Minimal vedligeholdelse: Ægte læder kræver kun sporadisk pleje for at forblive i god stand

  4. Unikt i udtryk, åndbart og behageligt at røre ved: Hver lædertaske er unik og tilpasser sig kroppens temperatur og komfort.


  5. Organisk materiale (hvis garvningsprocessen er vegetabilsk) og kan forgå i naturen: Ægte læder er biologisk nedbrydeligt og efterlader minimalt affald.


Ulemper ved Ægte Læder

  1. Dyrere at producere end kunstlæder: Ægte læder kan have en højere pris på grund af dets naturlige oprindelse og produktionsprocessen.

  2. Miljøpåvirkning gennem hele processen kunne godt være mere transparent.

Kunstlæder

At ordet ‘læder’ er en del af kunstlæder, er faktisk en overdrivelse. Der er ikke meget læder i produkter skabt i kunstlæder (granuleret læder kan dog indgå). Dette bringer os til den første ulempe ved kunstlæder. Kunstlæder indeholder primært menneskeskabte materialer, normalt i form af polyurethan (PU) eller polyvinylchlorid (PVC). Fremstillingen af kunstlæder kræver komplekse kemiske processer, der forbruger betydelige mængder energi og kemikalier. Derudover tilsættes ofte farvestoffer og kemikalier til kunstig læder for at opnå det ønskede udseende og tekstur.

Fordele ved Kunstig Læder

  1. Billigt at producere: Kunstig læder er økonomisk overkommeligt og tilgængeligt for de fleste forbrugere.

Ulemper ved Kunstig Læder

  1. Kortere holdbarhed end ægte læder og revner og slid ses ofte hurtigere

  2. Kan ikke nedbrydes naturligt i naturen 

  3. Ikke åndbart, hvilket påvirker komforten

  4. Arbejdsforholdene i produktionen er ikke særlig transparente.

Plantebaseret Kunstlæder

Der findes en form for kunstlæder, hvor miljøpåvirkningen er mindre end ved traditionelt kunstlæder. Dette kaldes plantebaseret kunstlæder og produceres af materialer som svampe, æbler og mere. Det er et skridt i den rigtige retning med hensyn til bæredygtighed. Teknologien er dog stadig ny og relativt dyr at producere. Desuden indeholder plantebaseret kunstlæder stadig mindre mængder af PU (polyurethan), der ikke kan nedbrydes naturligt. Teknologien er under udvikling og kan på sigt blive interessant for ALVINÉ.

 

Derfor bruger vi ægte Læder

Ud fra ovenstående argumenter er vi hos ALVINÉ trygge ved vores valg med at producere arbejdstasker i ægte læder. Mens læderindustrien ikke er perfekt, og der er stadig plads til forbedring af miljømæssige og menneskelige konsekvenser i garvningsprocessen, er det positivt at se organisationer som Leather Working Group (LWG) stræbe efter gennemsigtighed og bæredygtighed. Vi tror på, at ved at vælge produkter lavet af ægte læder, kan vi bidrage til en mere bæredygtig og stilfuld fremtid.

Skrevet af Lea Andersen
Opdateret d. 29 august, 2023